Uutislistaukseen

Piispat Tapio Luoma, Kaarlo Kalliala ja Mari Leppänen Turun Tuomiokirkossa Piispat Tapio Luoma, Kaarlo Kalliala ja Mari Leppänen Turun Tuomiokirkossa. Kuvaaja Timo Jakonen.

Arkkihiippakuntamme piispa on vaihtunut

3.2.2021 12.33

Uusi piispamme Mari Leppänen vihitään virkaansa Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 7.2.

Arkkihiippakunnan piispan vaihtumista juhlistetaan poikkeuksellisin järjestelyin

Sekä väistyvän piispan lähtömessu että uuden piispan vihkiminen ovat suuria koko alueen juhlia. Nyt juhlallisuuksia vietetään uudella tavalla. Juhlamessut järjestetään Turun tuomiokirkossa poikkeuksellisin järjestelyin ja tiukkojen koronarajoitusten puitteissa, eikä tuomiokirkkoon ole mahdollista tulla paikan päälle. Juhlamessujen sijaan ihmisiä kutsutaan osallistumaan television ja verkon välityksellä. Piiispoja voi myös muistaa, kiittää ja onnitella eri tavoin.

Tavallisesti juhlamessuissa Turun tuomiokirkko on ollut täynnä ihmisiä. Mukana on ollut ulkomaisia vieraita ystävyyskirkoista, alueen verkostojen edustajia, seurakuntien työntekijöitä ja luottamushenkilöitä sekä seurakuntalaisia. Nyt on jouduttu luopumaan osasta piispan vaihtumiseen normaalisti kuuluvista elementeistä. Vaikka tänä vuonna emme voikaan kokoontua yhdessä tuomiokirkkoon, se ei vähennä juhlan merkitystä. Vietämme hiippakunnan yhteisiä juhlia uudella tavalla verkossa sekä televisioiden ja radioiden äärellä.

Turun arkkihiippakunnan piispana vuodesta 2011 toiminut Kaarlo Kalliala siirtyi eläkkeelle tammikuun lopussa. Hän luovutti piispan viran tunnukset Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 31.1.2021. Messun voi katsoa osoitteessa virtuaalikirkko.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Uusi piispa Mari Leppänen aloitti tehtävässään 1.2.2021

Hänet vihitään virkaansa Turun tuomiokirkossa sunnuntaina 7.2. Virkaan vihkimisen toimittaa arkkipiispa Tapio Luoma avustajinaan piispat Kaisamari HintikkaSimo Peura ja Matti Repo. Messussa saarnaa piispa Leppänen. Tekstinlukijana toimii tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, ja musiikin toteutuksessa on mukana muun muassa baritoni Aarne Pelkonen.

Messu televisioidaan suorana lähetyksenä Yle TV 1:ssä kello 10 ja lähetetään radiossa Yle Radio 1:n kanavalla alkaen kello 10. Messu on katsottavissa ja kuunneltavissa myös Yle AreenassaLinkki avautuu uudessa välilehdessä sekä osoitteessa virtuaalikirkko.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Juhlapäivään voit osallistua Facebook-tapahtumassa täälläLinkki avautuu uudessa välilehdessä »
Siellä on mahdollisuus esittää myös oman tervehdyksensä uudelle piispalle. #tervetuloamari

Piispa Kallialan muistaminen

Piispa Kallialaa voi muistaa ja kiittää liittymällä kaikkien yhteiseen kiitoskorttiin osoitteessa nakemisiinpiispakaarlo.blogspot.comLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Lisäksi voi osallistua keräykseen Rotterdamin merimieskirkon diakonisen työn tukemiseen tilille FI91 1745 3000 0222 79 (NDEAFIHH). Käytä lahjoittaessasi tunnistetta ”Näkemiin, piispa Kaarlo!”.