Urkujen julkisivu. Urkupillejä, valkoinen koristeellinen kehys
Zachariassenin urkujen julkisivu

Eurajoen kirkon urut

Eurajoen kirkkoon on rakenteilla uudet urut. Urkujen rakentajaksi on valittu Urkurakentamo Martti Porthan Oy. Uusien urkujen on tarkoitus valmistua kesäkuussa 2020.

Urkujen esikuvaksi on valittu Gottfried Silbermannin ja Friedrich Ladegastin rakennustyylit 1700- ja 1800-luvuilta. Näin uruissa yhdistyy myöhäisbarokin ja varhaisen romantiikan sointipiirteitä. Urkuihin tulee 31 äänikertaa jaettuna 2 sormiolle ja jalkiolle.

Kirkon ensimmäisistä, Zachariassenin rakentamista, uruista peräisin oleva vanha julkisivu säilytetään. Fasadiin tehdään sivuille pienet laajennukset vanhan fasadin tyyliä mukaillen uusien urkujen vaatiman suuremman tilan vuoksi. Hankkeen myötä vanhan fasadin väritys palautetaan alkuperäiseen muotoonsa.

Kirkon toiset urut olivat Kangasalan Urkutehtaan 1969/70 rakentamat mekaanisella koneistolla toimivat urut. Niissä oli 30 äänikertaa jaettuna 3 sormiolle ja jalkiolle. Urkujen rakenteissa oli käytetty ongelmallisia ratkaisuja, jotka aiheuttivat jatkuvasti lisääntyvää epävireisyyttä. Urut oli myös rakennettu vanhan fasadin taakse niille liian pieneen tilaan, mistä syystä niiden huoltaminen oli erittäin hankalaa. Urkujen sointi oli aikakaudelleen tyypillisesti hyvin kapea ja ohut. Urkuihin ei kannattanut tehdä korjausta, ja siksi päädyttiin uuden soittimen hankintaan.

Uusien urkujen valmistumiseen saakka kirkossa on käytössä Viscountin Sonus 40 –digiurut.

Eri kokoisia urkupillejä
Luvian kirkon urut

Luvian kirkon urut ovat Kangasalan urkutehtaan 1968 rakentamat 20-äänikertaiset mekaaniset urut, jotka ostettiin Vantaan Korson kirkosta.