Eurajoen kirkosta striimataan Eurajoen seurakunnan YouTube-kanavalle: Eurajoen kirkko,

Luvian kirkosta striimataan YouTube-kanavalle: Luvia kirkko.

Su 4.12. striimataan Eurajoen kirkosta

Sunnuntaina 4.12.2022

Klo 10 Messu Eurajoen kirkossa,
striimataan

Klo 10  Messu Luvian kirkossa

Hae virsikirjasta

Virren numero

Sanahaku

Haulla siirryt Virsikirjasivustolle.

Kirkolliset ilmoitukset

27.11.2022

Hautaan siunattu: Reino Oskar Järvi 91 v., Luvialla Irja Tuulikki Kokko 79 v., Siiri Marjatta Kuusisto 88 v. Seinäjoen srk:ssa

20.11.2022

Kastettu: Elise Eine Loviisa Kuusisto
Hautaan siunattu: Heikki Vihtori Widbom 87 v., Erkki Juhani Siivonen 79 v.

13.11.2022

Kastettu: Mette Mirjam Margareta Heikkilä
Hautaan siunattu: Jorma Johannes Pajunen 86 v., Niilo Juho Nestori Uusi-Uola 74 v., Luvialla: Toini Helena Simula 90 v., Tauno Martti Johannes Tutti 84 v.

6.11.2022

30.10.2022

Hautaan siunattu: Eeva Liisa Kylänpää 91 v., Marja-Liisa Andersson 76 v.

23.10.2022

Hautaan siunattu: Luvialla: Armi Anneli Koivu 90 v.

16.10.2022

Kastettu: Iida Taimi Tuulikki Löppönen
Hautaan siunattu: Eemil Edvard Puttonen 84 v., Luvialta: Marja Kaarina Santanen 84 v., Urpo Veikko Kalevi Aro 83 v., Torsti Johannes Schmidt 79 v.

9.10.2022

Hautaan siunattu: Luvialla: Reino Kalevi Vaahtio 93 v. Porin Teljän srk

2.10.2022

KastettuPihla Iida Kristiina Siivonen
Hautaan siunattu: Aila Maria Ketola 83 v.. Arvo Antero Salmela 85 v.,
Kirsti Onerva Nikmo 85 v. Rauman srk

Kiirastorstai

Kiirastorstain jumalanpalveluksessa painopiste on ehtoollisessa. Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa. Kiirastorstain messun päätteeksi urut vaikenevat ja kynttilät sammutetaan. Alttari riisutaan kankaista ja esineistä, ja se verhotaan mustaan.

Evankeliumista Luukkaan mukaan, luvusta 22

Kun hetki koitti, Jeesus kävi aterialle yhdessä apostolien kanssa. Hän sanoi heille: ”Hartaasti olen halunnut syödä tämän pääsiäisaterian teidän kanssanne ennen kärsimystäni. Sillä minä sanon teille: enää en syö pääsiäisateriaa, ennen kuin se saa täyttymyksensä Jumalan valtakunnassa.” Hän otti käsiinsä maljan, kiitti Jumalaa ja sanoi: ”Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne. Minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia, ennen kuin Jumalan valtakunta on tullut.”

Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. Mutta tälle samalle pöydälle ojentaa yhdessä minun kanssani kätensä myös minun kavaltajani. Ihmisen Poika lähtee täältä juuri niin kuin hänen on määrä lähteä, mutta voi sitä, josta tulee hänen kavaltajansa!” (Luuk. 22:14–22).

Kiirastorstain iltana Jeesus vetäytyi Getsemanen puutarhaan rukoilemaan voimaa Isältään taivaasta. Juudas kavalsi Jeesuksen ja Jeesus vangittiin.

Mitä kiira tarkoittaa?

Kiirastorstai on ollut katolisessa kirkossa ripittäytymisen päivä. Kiira-sana tulee ripittäytymisestä. Ruotsin kielen sanan skära tarkoittaa puhdistamista. Kansanuskomuksissa kiira on tarkoittanut pahaa, joka on karkotettu pihapiiristä.