Poikkeusolojen ohjeita rippikouluun

Päivitetty 23.6.2020

Eurajoen seurakunnan rippikoulut kesällä 2020 järjestetään pääsääntöisesti leirimuotoisina. Riskiryhmään kuuluville tarjotaan mahdollisuutta päiväkouluun. Mikäli koronatilanne muuttuu kesän aikana kriittisesti, voimme joutua perumaan leirijaksot. Mikäli yhteiskunta suljetaan uudestaan, rippikoulu toteutetaan etäopetuksena. Kaikki konfirmaatiot siirtyvät elokuuhun lukuunottamatta riskiryhmän konfirmaatiota. Mikäli oman ryhmän konfirmaatioajankohta ei sovi, on mahdollista osallistua toisen rippikouluryhmän konfirmaatioon.

Leireillä osallistujat (nuoret ja työntekijät) muodostavat rajatun yhteisön, jolloin viruksen mahdollinen leviäminen rajoittuu leirin osallistujiin. Leiriolosuhteissa yhteys toisiin on varsin intensiivisistä yhdessä olemisen, leikkimisen ja erilaisten työskentelyjen kautta. Tästä syystä turvavälien pitäminen on käytännössä mahdoton toteuttaa. Myös yksityiskohtaisten ohjeiden antaminen laulamiseen, leikkeihin tai yhteisen tavaroiden käyttämiseen ei ole mielekästä leirillä olemiseen liittyen.  
Koronavirus COVID-19 tilanteen vuoksi leiriolosuhteissa mahdollisten tartuntojen leviäminen on todennäköistä, mikäli leirin osallistuja tai henkilökuntaan kuuluva kantaa virusta.
Tästä syystä meidän on otettava huomioon seuraavat asiat:

 • Toivomme, että 2 viikkoa ennen leiriä tuloa jokainen välttää matkustelua niillä alueilla, joissa koronavirusta vielä on (esim. pääkaupunkiseutu) Tällä turvaamme yhdessä kaikkien turvallisuuden.
 • Sairaana tai karanteenissa ei voi osallistua leirille. 
 • Niiskuttaen, aivastellen tai yskien ei voi tulla leirille (mikäli sinulla on todettu siitepölyallergiaa, olethan yhteydessä leirin työntekijöihin!)
 • Mikäli epäilette korona-altistusta tai jollain perheenjäsenellänne on todettu koronavirus, olkaa yhteydessä leirin työntekijöihin sekä terveyskeskukseen. Terveysalan ammattilaiset yhdessä leirin työntekijöiden kanssa arvioivat, voiko rippikoululainen osallistua leirille.
 • Mikäli joku sairastuu ennen leiriä tai leirillä, hänelle järjestetään mahdollisuus iltarippikouluun syksymmällä. 
 • Kesken leirin sairastunut eristetään välittömästi muista ja leirin työntekijät ottavat yhteyttä terveyskeskukseen, josta annetaan lisäohjeita.
 • Leiriltä ei ole mahdollista välillä poistua esimerkiksi harrastuksiin
 • Leirillä ei järjestetä vierailupäivää eikä leirille kutsuta ulkopuolisia vierailijoita. Keittiö- ja muu henkilökunta on pääsääntöisesti sama leirin aikana.
 • Mikäli leiriläinen tarvitsee välttämättä esimerkiksi puhtaita vaatteita kotoa, huoltajat ottavat yhteyttä leirin työntekijöihin, jotka kertovat, miten ja milloin vaihtovaatetta saa tuoda.
 • Nuori voi ottaa mukaan oman peiton/makuupussin ja tyynyn petivaatteiden lisäksi.
 • Korostamme leirillä hyvää käsihygieniaa ja käytämme käsidesiä
 • Leiriryhmän vaihtuessa leirikeskus siivotaan ja desinfioidaan huolellisesti
 • Mikäli rippikoululainen sairastuu leirin jälkeen, hänen tulee olla välittömästi yhteydessä terveyskeskukseen sekä seurakuntaan. Terveysviranomaiset antavat tarkemmat ohjeet jatkotoimenpiteistä tapauskohtaisesti.

Intensiivinen yhdessäolo saattaa aiheuttaa myös fyysistä ja psyykkistä väsymystä, joka voi ilmetä monin eri tavoin nuorten käytöksessä. Psyykkisestä turvallisuudesta huolehditaan monin eri tavoin. Rippikoulun ohjaajat ovat läsnä ja leiriläisten saatavilla koko leirin ajan. Nuorille kerrotaan, että he voivat tulla keskustelemaan leirin ohjaajien kanssa, mistä tahansa asiasta. Leirillä työskennellään paljon pienryhmissä ja myös isosten kanssa sovitaan, että he kertovat leirin ohjaajille, mikäli herää huoli omasta tai rippikoululaisten hyvinvoinnista. Leirin aikana pidetään säännöllisesti isospalavereita.

Ennakkopäivässä sekä leirin alussa pidetään turvallisuusinfo, jossa käydään läpi yhteisiä sääntöjä, tutustutaan leirialueeseen, osoitetaan evakuointialue tulipalon sattuessa ja kerrotaan toimenpiteet toimintaperiaatteet mahdollisten tapaturmien/onnettomuuksien sattuessa.

Mikäli jokin asia mietityttää, olkaa rohkeasti yhteydessä rippikoulun työntekijöihin!
Huom! Rippileirien lomassa seurakunnan työntekijät pitävät myös vuosilomiaan, joten emme ole kaikki joka hetki tavoitettavissa, mutta joku meistä on joka viikko töissä vastaamassa mahdollisiin yhteydenottoihin!

Rippikoulujen aikataulut ovat seuraavat:

Riskiryhmään kuuluvien rippikoulu

 • Tarjoamme riskiryhmiin kuuluville mahdollisuutta päivärippikouluun, jossa on erityisesti huomioitu hygienia ja turvaetäisyydet. Tähän rippikouluryhmään emme ota muita kuin riskiryhmään kuuluvia. 
 • Riskiryhmäläisten rippikoulu toteutetaan seurakuntakeskus Tapulilla 1.-7.6. 
 • Konfirmaatioharjoitus ja konfirmaatio 28.6. Luvian kirkossa. Konfirmaatioon saavat osallistua vain lähiomaiset.
 • Riskiryhmään kuuluvien rippikoulu on maksuton ja päivän aikana jokainen rippikoululainen ottaa mukaan omat eväät. 
 • Lisätietoa: Hanna Kärmeranta (044 365 1622) 

Sporttiripari:

 • Leirijakso siirtyy ajalle 29.7.-4.8. 
 • Konfirmaatioharjoitus 15.8. klo10  ja konfirmaatio 16.8. klo 12 Luvian kirkossa
 • Leiriä ennen pidämme ennakkotapaamisen 26.6. klo 17-20 Luvian kirkossa
 • Lisätietoa antaa Hanna Kärmeranta (044 365 1622) ja Ida Kaikkonen (044 353 7309)

Taideripari:

 • Leirijakso pysyy ennallaan 29.6.-5.7.
 • Konfirmaatioharjoitus 8.8. klo 10, konfirmaatio 9.8. huom! klo 13 Eurajoen kirkossa
 • Leiriä ennen pidämme ennakkotapaamisen 25.6. klo 17-20 Eurajoen kirkossa
 • Lisätietoa antaa Samu Repo (0400 374 211) ja Ida Kaikkonen (044 353 7309)

Kansainvälisyysripari:

 • Leirijakso pysyy ennallaan 20.-26.7.
 • Konfirmaatioharjoitus ja konfirmaatio pysyvät ennallaan 1.-2.8. Eurajoen kirkossa
 • Ennakkoviikonloppu ja nuortenmessu siirtyvät 10.-11.7. klo 9-15 seurakuntakeskus Tapuliin
 • Lisätietoa antaa Varpu Kivelä (044 365 0054) ja Asko Riihimäki (044 365 0314)

Poikkeustilanteesta johtuen emme Järjestä leirien vanhempainiltaa ennakkoviikonlopun sunnuntaina emmekä leirin aikana. Huoltajilla on mahdollisuus jutella työntekijöiden kanssa ennakkopäivän lopuksi.

Nuortenmessua ei pidetä 22.4. eikä 20.5. vaan jokaisen leiriryhmän oman ennakkotapaamisen yhteydessä kesä-heinäkuussa.

Kansainvälisyysriparin ennakkoviikonloppu siirtyy ajalle 10.-11.7. klo 9-15 ja se pidetään seurakuntakeskus Tapulissa.

Seurakuntaan tutustuminen

Mikäli sinulla on vielä tutustumisvihkon ennakkokäyntejä suorittamatta, voit suorittaa niitä allaolevien ohjeiden mukaan.
Huom! Ennakkokäynnit 1-6 sekä 8 tulee olla suoritettuna oman ryhmän ennakkotapaamiseen mennessä!

Kesäkuusta alkaen jumalanpalvelukset toimitetaan normaalisti, vuorosunnuntaina Eurajoen ja Luvian kirkoissa. Tarkemmat tiedot löytyy täältä.

Nuortenillat jatkuvat Eurajoella keskiviikkoisin ja Luvialla.  Tarkemmat tiedot nuortenilloista löydät täältä. 

 

Jos sinulla on jokin muu ennakkokäynti vielä suorittamatta, ole yhteydessä Idaan.

 

Rippikoulu

Rippikoulun tavoitteena on, että nuori vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen ja elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä.

Rippikoulu kestää vähintään puoli vuotta, ja yllä mainittu tavoite ohjaa sitä koko matkan ajan.

Rippikoulun alkuosa on seurakuntaan tutustumista, jonka jälkeen on leirijakso ja lopuksi yhteinen konfirmaatio.
Päivärippikoulu toteutetaan leirillä niin, että nuori on päivät leirillä ja yöt kotona.

Rippikoulun aloitustilaisuus pidetään Luvian kirkossa tiistaina 15.10.2019 klo 18.

Tilaisuudessa selviävät rippikouluryhmien jaot ja siellä kerrotaan tarkemmin rippikoulun käytännöistä. Siksi onkin ehdottoman tärkeää, että paikalla ovat sekä rippikoulun aloittava nuori että huoltaja(t). Jos ette pääse aloitustilaisuuteen, ilmoitattehan siitä meille. Aloitustilaisuus koskee myös muualla rippikoulunsa suorittavia!

Vuoden 2020 riparit:

Musaripari 15.2.-22.2.2020, konfirmaatio 15.3. klo 12 Eurajoen kirkossa
Riskiryhmien rippikoulu 1.-7.6., konfirmaatio 28.6. Luvian kirkossa
Taideripari 29.6.-5.7.2020, konfirmaatio 9.8. klo 13 Eurajoen kirkossa
Kansainvälisyysripari 20.-26.7.2020, konfirmaatio 2.8. klo 12 Eurajoen kirkossa
Sporttiripari 29.7.-4.8 konfirmaatio 16.8. klo 12 Luvian kirkossa 
Klikkaa leirin nimeä, niin näet kaikki muut tärkeät päivät!

Kaikki leirimme järjestetään Luodon leirikeskuksessa (Luodontie 271, 27100 Eurajoki).

Poikkeustilanteesta johtuen emme Järjestä leirien vanhempainiltaa ennakkoviikonlopun sunnuntaina emmekä leirin aikana. Huoltajilla on mahdollisuus jutella työntekijöiden kanssa ennakkopäivän lopuksi.

Diakoniapäivässä kuulemme diakoniasta, harjoittelemme sitä käytännössä, sekä toimimme lipaskerääjinä. Olemme myös ulkona, joten ota mukaan sään mukainen vaatetus! Seurakunta tarjoaa lounaan.

Konfirmaatioharjoitus pidetään konfirmaatiota edeltävänä päivänä omassa konfirmaatiokirkossa klo 10. Harjoitus kestää 1,5 tuntia ja siellä käydään läpi kaikki käytännön asiat konfirmaatioon liittyen sekä sovitetaan albat.

Konfirmaatiomessu kestää noin puolitoista tuntia.

Aamupäivällä, ennen konfirmaatiota, nuorilla on mahdollisuus omiin konfirmaatiopäivän valokuviin seurakuntakeskuksella (sekä Eurajoella että Luvialla). Postitamme kuvauslapun leirikirjeen yhteydessä. Samalla kuvauslapulla voi tilata sekä yksityis- että ryhmäkuvan.

Postitamme jokaiselle rippileirin lähestyessä kotiin leirikirjeen. Siinä kerromme rippileiristä, konfirmaatiosta, sekä muista tärkeistä asioista.

Syksyllä 2017 käyttöön otetussa rippikoulusuunnitelmassa ehtoollinen on osa rippikoulua. Myös me Eurajoella haluamme  tehdä ehtoollisen tutuksi nuorille rippikoulun aikana. Jokaisen leirin omassa ennakkoviikonlopussa nuoret saavat ehtoollisopetusta. Nuortenmessussa vietämme yhdessä muun seurakunnan kanssa ehtoollista. Leirillä vietämme ehtoollista, ja luonnollisesti myös konfirmaatiossa koko rippikouluryhmä osallistuu yhdessä ehtoolliselle. 


"Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Puhän Hengen nimeen ja opettaakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti." (Matt.28:18-20)

Jeesuksen antama kaste- ja lähetyskäsky on pohjana rippikoulujen järjestämiselle.

Seurakuntapastori
Eurajoen seurakunta
Kukkapolku 2
27100 Eurajoki
Johtava kappalainen
Luvian kappeliseurakunta
Pappilantie 2
29100 Luvia